Oszczędzanie na jedzeniu wcale nie wiąże się z odmawianiem sobie czegokolwiek. Sprawdź, jak to możliwe!
Jak oszczędzać na jedzeniu - przepisy
Unikaj dań gotowych. Są droższe i zawierają sporo konserwantów. Zainwestuj w szybkowar, który - dzięki wysokiemu ciśnieniu, wytwarzanemu po zamknięciu - znacznie skróci czas twojego gotowania, a tym samym zmniejszy również jego koszt. Dla przykładu: dzięki samowarowi zupa z kury będzie gotowa w 10-12 minut, ziemniaki w 6 lub 8, natomiast gulasz z szynki wieprzowej w jedyne 12 minut.
Wykorzystuj promocje do kupowania produktów posiadających długą datę ważności. Zbieraj dostępne w marketach kupony i wykorzystuj punkty, załóż kartę lojalnościową. Skuś się na własnoręczne przygotowywanie przetworów. Nadwyżki jedzenia zamrażaj, podobnie jak resztki obiadu.
Za każdym razem przed zakupami przejrzyj swoje szafki i sprawdź, co w nich jest. W końcu nie ma sensu wyposażać się w coś, co już masz. Próbuj jeść mniej, szczególne w przypadku, w którym chcesz zrzucić z wagi.
Udka z kurczaka z warzywami to pomysł na dobry, tani obiad. Wystarczą 4 udka kurczaka, 3 małe papryki, 2 spore ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, 15 dekagramów pieczarek, mała cukinia, 5 łyżek oleju, a także łyżka ostrej papryki, 4 łyżki papryki słodkiej, pół łyżki curry, 4 łyżki przyprawy do kurczaka i szczypta suszonego tymianku. Co istotne, mowa o małych łyżkach. Warto dorzucić także trochę soli, pieprzu, siekanego czosnku i pół szklanki bulionu z kurczaka. Po umyciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem pałeczek kurczaka natrzyj je przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę. Warzywa opłucz, przełóż do formy żaroodpornej, dodaj sól, pieprz i tymianek. Na jarzynach połóż kurczaka, dodaj pozostały olej i bulion, a następnie piecz przez 50 minut w 190 stopniach.
Dowiedz się więcej na temat zdrowego odżywiania na portalu https://dietynatacy.pl/ >>
Kolejnym przepisem jest recepta na makaronową patelnię. Potrzebujesz 200 gramów makaronu penne, 10 dekagramów wędzonego boczku, jedną niewielką cebulę, 2 pomidory, 100 gramów szpinaku (świeżego!), sól, pieprz, bazylię i 3 łyżki serka śmietankowego. Teraz pokrój boczek w kostkę i wytop go na patelni, dodając drobno pokrojoną cebulę. W trakcie smażenia ugotuj makaron al dente. Na patelnię dodaj szpinak (smaż, aż zwiędnie!) i pokrojone pomidory (smaż minutę), następnie dołóż serek (wymieszaj), a na końcu makaron, koniecznie odcedzony i ugotowany. Całość smaż przez minutę. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Voila!
Porady: jak oszczędzać na jedzeniu?
Bardzo łatwo! Na zakupy zawsze zabieraj przygotowaną wcześniej listę. Jedz w domu, nie na mieście. Zabieraj do pracy drugie śniadanie. Nie rób zakupów na wyrost - kupuj zawsze tyle, ile potrzebujesz, to pomoże uniknąć ci marnotrawienia jedzenia. Planuj posiłki. Hoduj zioła i przyprawy. Zrezygnuj z gazowanych, słodkich napojów - zastąp je wodą. Zwracaj uwagę na datę możliwości do spożycia i stawiaj na towary z długim czasem przydatności. W przypadku owoców i warzyw wybieraj te sezonowe - są najzdrowsze i najtańsze.
Komentarze (0)