7lut2019

Smaczne przepisy pomagające oszczędzać na jedzeniu

Oszczędzanie na jedzeniu wcale nie wiąże się z odmawianiem sobie czegokolwiek. Sprawdź, jak to możliwe!


Jak oszczędzać na jedzeniu - przepisy 

Unikaj dań gotowych. Są droższe i zawierają sporo konserwantów. Zainwestuj w szybkowar, który - dzięki wysokiemu ciśnieniu, wytwarzanemu po zamknięciu - znacznie skróci czas twojego gotowania, a tym samym zmniejszy również jego koszt. Dla przykładu: dzięki samowarowi zupa z kury będzie gotowa w 10-12 minut, ziemniaki w 6 lub 8, natomiast gulasz z szynki wieprzowej w jedyne 12 minut.

Wykorzystuj promocje do kupowania produktów posiadających długą datę ważności. Zbieraj dostępne w marketach kupony i wykorzystuj punkty, załóż kartę lojalnościową. Skuś się na własnoręczne przygotowywanie przetworów. Nadwyżki jedzenia zamrażaj, podobnie jak resztki obiadu.

Za każdym razem przed zakupami przejrzyj swoje szafki i sprawdź, co w nich jest. W końcu nie ma sensu wyposażać się w coś, co już masz. Próbuj jeść mniej, szczególne w przypadku, w którym chcesz zrzucić z wagi.

Udka z kurczaka z warzywami to pomysł na dobry, tani obiad. Wystarczą 4 udka kurczaka, 3 małe papryki, 2 spore ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, 15 dekagramów pieczarek, mała cukinia, 5 łyżek oleju, a także łyżka ostrej papryki, 4 łyżki papryki słodkiej, pół łyżki curry, 4 łyżki przyprawy do kurczaka i szczypta suszonego tymianku. Co istotne, mowa o małych łyżkach. Warto dorzucić także trochę soli, pieprzu, siekanego czosnku i pół szklanki bulionu z kurczaka. Po umyciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem pałeczek kurczaka natrzyj je przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę. Warzywa opłucz, przełóż do formy żaroodpornej, dodaj sól, pieprz i tymianek. Na jarzynach połóż kurczaka, dodaj pozostały olej i bulion, a następnie piecz przez 50 minut w 190 stopniach.

jak oszczędzać na jedzeniu?Kolejnym przepisem jest recepta na makaronową patelnię. Potrzebujesz 200 gramów makaronu penne, 10 dekagramów wędzonego boczku, jedną niewielką cebulę, 2 pomidory, 100 gramów szpinaku (świeżego!), sól, pieprz, bazylię i 3 łyżki serka śmietankowego. Teraz pokrój boczek w kostkę i wytop go na patelni, dodając drobno pokrojoną cebulę. W trakcie smażenia ugotuj makaron al dente. Na patelnię dodaj szpinak (smaż, aż zwiędnie!) i pokrojone pomidory (smaż minutę), następnie dołóż serek (wymieszaj), a na końcu makaron, koniecznie odcedzony i ugotowany. Całość smaż przez minutę. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Voila!


Porady: jak oszczędzać na jedzeniu?


Bardzo łatwo! Na zakupy zawsze zabieraj przygotowaną wcześniej listę. Jedz w domu, nie na mieście. Zabieraj do pracy drugie śniadanie. Nie rób zakupów na wyrost - kupuj zawsze tyle, ile potrzebujesz, to pomoże uniknąć ci marnotrawienia jedzenia. Planuj posiłki. Hoduj zioła i przyprawy. Zrezygnuj z gazowanych, słodkich napojów - zastąp je wodą. Zwracaj uwagę na datę możliwości do spożycia i stawiaj na towary z długim czasem przydatności. W przypadku owoców i warzyw wybieraj te sezonowe - są najzdrowsze i najtańsze.

Zobacz również

Skuteczne sposoby na oszczędzanie

Według słownika języka polskiego, oszczędzać to wydawać mało pieniędzy (żeby móc część odłożyć na jakiś cel) lub nie wykorzystywać czegoś od razu, zachowując część na...